Logo website 001

  golfjesHeling via het lichaam:


  Somatic Experiencing betekent letterlijk ‘ervaren in het lichaam’

  TIJGERSomatic Experiencing of kortweg SE is een lichaamsgerichte methode voor het helen van trauma en andere stressgerelateerde klachten. De methode is ontwikkeld door Dr. Peter A. Levine en is het resultaat van zijn ruim veertig jaar werkervaring als therapeut en wetenschapper in het veld van stress en trauma.

  Het lichaam is een chronisch onderbelicht aspect in vele vormen van therapie die gericht zijn op mentale stabiliteit en welbevinden. Dankzij recente onderzoeken is ook bewezen dat door het lichaam te betrekken in de therapie tot betere resultaten kan leiden.

  Iedere ervaring in het leven die groter, onverwachter, intenser en omvattender is dan we kunnen verwerken, kan leiden tot een trauma. Onze natuurlijke reactie bij een heftige gebeurtenis is vechten of vluchten. Deze vecht- of vluchtreactie gebeurt automatisch en met behulp van intense overlevingsenergie. Als vechten of vluchten niet werken, bevriezen we.


  Natuurlijke reacties op abnormale gebeurtenissen

  Bij een traumatische gebeurtenis wordt overlevingsenergie geblokkeerd, vastgezet in het lichaam. Het zenuwstelsel raakt overweldigd. Je bent ‘verstijfd van schrik’, staat ‘aan de grond genageld’, bent ‘bevroren’. Vaak hebben mensen een schuldgevoel nadat ze in een zeer indringende gebeurtenis zijn ‘bevroren’, niets hebben gedaan, niet voor zichzelf zijn opgekomen. Echter, net als vechten en vluchten is ook bevriezen een natuurlijke (en automatisch verlopende) respons.
  In de natuur zien we dat prooidieren die ontsnapt zijn, wanneer de situatie weer veilig is, de overtollige overlevingsenergie ‘ontladen’ door te schudden en trillen. Wij mensen komen hier vaak niet aan toe. We stoppen emoties weg en/of voelen ons vaak niet veilig genoeg om te ontladen.

  Het trauma zit niet in de gebeurtenis, maar in het lichaam. 
  Peter Levine

   

  Tijd heelt niet alle wonden

  Jaren later kunnen de effecten nog voelbaar zijn zoals angst, prikkelbaarheid, onrust of slapeloosheid. Ook gevoelens van depressiviteit en machteloosheid kunnen tekenen zijn van een trauma.
  Traumatherapie helpt je de vastgehouden spanning, de geblokkeerde energie, beetje bij beetje te ontladen. Dat wat vast zat, kan weer gaan bewegen, heel vaak letterlijk. Er ontstaat ruimte voor natuurlijke beweging en zachte ontlading.
  Ook als het trauma al langer geleden ontstaan is en ook als je de herinnering aan de gebeurtenis kwijt bent. Dit alles gebeurt op een milde en compassievolle manier.  De fysieke ervaring staat centraal.

  De geest is het vergeten, maar het lichaam heeft het onthouden. 
  Sigmund Freud


  Hoe ziet een sessie eruit

  In een Somatic Experiencing sessie wordt geblokkeerde overlevingsenergie weer in beweging gebracht zodat het kan ontladen. We werken met lichamelijke sensaties zoals tintelingen, warmte, ademhaling, stroming en zachte bewegingen.Iedere sessie is weer anders. Als cliënt volg je precies wat er gebeurt waardoor je een groter gevoel van controle over je lichaam krijgt.

  Lichaamsbewustzijn helpt om emotionele fixaties te deconstrueren. 
  Peter Levine


  Somatic Experiencing: voor veel verschillende soorten trauma

  Niet veel mensen realiseren zich dat ook kleine of alledaagse gebeurtenissen traumatiserend kunnen werken: een valpartij, zogenaamd kleine verwondingen, een afwijzing van een belangrijk persoon, medische en tandheelkundige behandelingen, grensoverschrijdend gedrag, het te horen krijgen van een naar bericht, enz. enz.


  Bij ‘trauma’ denken we al snel aan hele zware gebeurtenissen die voor bijna ieder mens traumatiserend zijn:

  • Een aanval waarbij men niet kon ontsnappen, verkrachting, misbruik, incest, geweld of oorlog.
  • Fysieke verwondingen door operaties, verdoving, verbranding of vergiftiging.
  • Evenwichtstrauma’s door ernstige val, hoofdverwonding, auto-ongeluk.
  • Getuige te zijn geweest van een traumatische gebeurtenis.
  • Natuurrampen.

  SE is geschikt voor al deze verschillende vormen van trauma, die overweldigend geweest zijn voor ons zenuwstelsel.

   

  image block01

  Veranderingen

  Om waarachtig te kunnen groeien is het nodig dat je het risico neemt je open te stellen voor verandering.

  Lees verder

  image block02

  Heling via het lichaam

  Somatic Experiencing betekent letterlijk ‘ervaren in het lichaam’. Somatic Experiencing of kortweg SE...

  Lees verder

  image block03

  Reacties

  "Op een moment in mijn leven waarop ik het moeilijk vond keuzes te maken die voor mij belangrijk en goed..."

  Lees verder

  C O N T A C T


  Carlo le Sage

  Ondergenhousweg 11A, 6171 GW Stein

  Telefoon: 06 - 19 53 82 55
  E-mail: info@carlolesage.nl

  P A R T N E R S


  Samenwerking met: