Logo website 001

  golfjesGroeien:


  Om waarachtig te kunnen groeien is het nodig
  dat je het risico neemt je open te stellen voor verandering.


  Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Veranderen is nu eenmaal niet zo makkelijk. Te meer omdat je op basis van eerder bepalende  ervaringen geleerd hebt dat het enkel veilig of toegestaan was je op een specifieke manier te gedragen in bepaalde situaties. Zo werd je bijvoorbeeld alleen maar gewaardeerd als je aardig was of als je jezelf wegcijferde. Of je moest jezelf altijd groot houden om niet uitgescholden te worden. Of je hebt geleerd alert te zijn en te anticiperen op gevaar. Of wellicht heb je een totaal andere strategie ontwikkeld om jezelf staande te houden tijdens uitdagende situaties.

  Het onderstaande verhaal is een aanmoediging om vanuit onze kern te groeien en niet vast te blijven zitten in de eenmaal ontstane structuur.  


  lobsterDit inspirerende verhaal wordt verteld door de Joodse Rabbijn Abraham Twerski, die ook een vermaard psycholoog is. Op een dag zat hij bij zijn tandarts, aan het wachten tot hij aan de beurt was voor zijn jaarlijkse controle. En terwijl hij rustig in de wachtruimte zat, nam hij een tijdschrift van het hoopje lectuur in de hoek van de wachtruimte, en begon er in te bladeren. Tot zijn oog op een artikel viel met de veelbelovende titel: "Hoe groeien kreeften?"

  Hoewel Rabbi Twerski nu niet bepaald geïnteresseerd is in hoe kreeften groeien, begon hij toch te lezen. Het artikel beschreef hoe kreeften eigenlijk hele zachte beestjes zijn, die leven in een harde, rigide schelp. Een schelp die ook niet kan groeien. Maar hoe kan een kreeft dan groeien?

   

  Beschermende schelp

  Wel, wanneer een kreeft groeit, wordt zijn schelp heel erg krap. Hoe harder de kreeft groeit, hoe krapper het wordt in zijn harde beschermende schelp. Tot de kreeft enorm onder druk komt te staan en zich helemaal niet meer comfortabel begint te voelen. Zodra dat het geval is en het de kreeft echt te veel wordt, vlucht hij weg naar een rots om zich onder te verschuilen. Op deze schuilplek zal hij niet worden aangevallen door roofzuchtige vissen. Wanneer de kust veilig is, werpt de kreeft zijn veel te krappe schelp van zich af en maakt een nieuwe aan.

  Alleen... na een tijdje voelt die nieuwe schelp òòk niet meer comfortabel, en dan doet hij  weer hetzelfde: terug onder de rots, weer een nieuwe schelp.


  En opnieuw. En opnieuw...


  En telkens wordt de kreeft groter en groter. De stimulans voor de kreeft om te kunnen groeien, is dus dat hij  zich... niet comfortabel voelt. Wat zou er gebeuren als kreeften dokters hadden? Dan zouden ze misschien nooit groeien. Want elke keer dat de kreeft zich niet goed voelt, zou de dokter hem een pijnstiller geven, zodat hij zich opnieuw prima voelt.

  Maar daardoor dus nooit zijn schelp af gooit...


  Dus wat we ons eigenlijk moeten realiseren met dit verhaal, is dat net zoals bij de kreeft, momenten van stress en tegenslag tegelijkertijd ook momenten en kansen van groei zijn. Als we op de juiste manier leren omgaan met tegenslag, zijn we in staat om als mens te groeien.

   

  Video Joodse Rabbijn Abraham Twerski over veranderingen.

   

   

  image block01

  Veranderingen

  Om waarachtig te kunnen groeien is het nodig dat je het risico neemt je open te stellen voor verandering.

  Lees verder

  image block02

  Heling via het lichaam

  Somatic Experiencing betekent letterlijk ‘ervaren in het lichaam’. Somatic Experiencing of kortweg SE...

  Lees verder

  image block03

  Reacties

  "Op een moment in mijn leven waarop ik het moeilijk vond keuzes te maken die voor mij belangrijk en goed..."

  Lees verder

  C O N T A C T


  Carlo le Sage

  Ondergenhousweg 11A, 6171 GW Stein

  Telefoon: 06 - 19 53 82 55
  E-mail: info@carlolesage.nl

  P A R T N E R S


  Samenwerking met: